Nya regler för brukarorganisationer

Fyra myndigheter inom området medicin har tagit fram nya gemensamma regler för hur intressekonflikter ska redovisas av brukarorganisationer som samverkar med myndigheterna. Reglerna syftar till att samarbete mellan till exempel patientföreningar och företag ska bli tydligare.

26 okt 2007, kl 16:53
0

Annons

Det är de fyra myndigheterna Läkemedelsverket, Läkemedelsförmånsnämnden, SBU och Socialstyrelsen som nu vill ha tydligare information om eventuella kopplingar mellan brukarorganisationer, som patientföreningar, och läkemedelsföretag.

Organisationerna ska via sina representanter skriva på en jävsdeklaration där de uppger ekonomiskt samarbete med läkemedelsföretag och aktieinnehav eller personliga relationer som kan utgöra en intressekonflikt. En skrift som bland  annat beskriver olika grader av samarbete har också tagits fram.
? Läkemedelsförmånsnämnden, Läkemedelsverket, SBU och Socialstyrelsen har gått vidare i arbetet för att ytterligare öka uppmärksamheten kring frågor om objektivitet, saklighet och opartiskhet hos de utomstående organisationer och enskilda som anlitas i myndigheternas arbete, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

Myndigheterna har tidigare tagit fram liknande regler för hur experter som anlitas ska redovisa eventuella intressekonflikter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng