Annons

Påståenden om omega 3 förbjuds

Annonser som påstår att omega 3 har en positiv inverkan på barns hälsa
och utveckling förbjuds från och med den 11 maj. Det är inte heller
tillåtet att i reklam hävda att extrakt med vissa mjölksyrebakterier
minskar mag- och tarmbesvär eftersom det saknas vetenskapligt stöd för påståendet.

10 maj 2010, kl 11:43
1

Annons

Förbudet gäller livsmedel med omega 3-fettsyrorna DHA och EPA liksom omgea 6-fettsyran ARA. Från och med den 11 maj är det förbjudet att i marknadsföring använda vissa påståenden om att fettsyrorna har effekt på barns utveckling och hälsa. Bland annat handlar det om att ett företag inte får hävda att fettsyrorna har positiv inverkan på barns koncentrationsförmåga och inlärning.

Beslutet grundar sig på tidigare förordningar från EU-kommissionen som säger att påståenden om samband mellan ämnen i mat och vissa hälsoeffekter ska vara godkända av den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa. Efsa har nyligen granskat om det finns vetenskapligt stöd för påståendena om fettsyrorna och kommit fram till att så inte är fallet.

Andra hälsopåståenden som förbjuds är att vissa extrakt med mjölksyrebakterier till exempel LGG MAX skulle bidra till att minska besvär i mage och tarm. Alla påståenden som nu är förbjudna finns publicerade på Livsmedelsverkets hemsida.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Omega 3 har alltid omgivits av massa skepsis men jag såg att till och med wikipedia talar om hur bra omega3 är för fostret.