Parti anemiläkemedel drogs in

Ett misstänkt dödsfall är ett skäl till att ett parti anemiläkemedel dragits in från den schweiziska marknaden.

27 maj 2013, kl 11:16
0

För knappt ett år sedan godkände EU Rienso, ferumoxytol för att behandla järnbristanemi hos vuxna med kronisk njursjukdom. Takeda som marknadsför läkemedlet i Europa har nu återkallat ett parti från den schweiziska marknaden.

Anledningen är, enligt företaget, att man efter introduktionen av läkemedlet fått ett antal biverkningsrapporter om överkänslighetsreaktioner från ett specifikt parti av läkemedlet. Enligt nyhetsbyrån Reuters har också ett misstänkt dödsfall rapporterats.
Enligt Takeda har biverkningarna enbart gällt en batch som distribuerats i Schweiz och det är enbart det specifika partiet företaget nu återkallat.

I Sverige ingår läkemedlet, som injiceras, i högkostnadsskyddet sedan november förra året. Men subventionen är begränsad och gäller inte för patienter i hemodialys.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng