Diabetesrisk med vissa statiner

Atorvastatin, rosuvastatin och simvastatintatiner är tre av de som länkas till en ökad risk för diabetes typ II i en kanadensisk studie.

28 maj 2013, kl 09:00
0

Statiner kopplas till ökad risk för diabetes. Photos.com

Forskarna har studerat uppgifter om 1,5 miljoner patienter över 66 år och jämfört incidensen av diabetes typ II. Patienterna delades in i grupper beroende av vilken typ av statin som de använde.

Enligt forskarna, vars resultat publicerats i BMJ, såg de att behandling med atorvastatin, rosuvastatin eller simvastatin kunde länkas till en högre risk att utveckla diabetes typ II. Den ökade risken sågs inte bland patienter som behandlats med pravastatin.

Atorvastatin kopplades till ett extra fall av diabets typ II på 160 behandlade personer. Forskarna anser att förskrivaren bör ta hänsyn till detta när man sätter in en statin och göra en övervägning när man väljer sort.

I en kommentar till studien skriver Risto Huupponen och Jorma Viikari, professorer vid Åbo universitet i Finland, att de sammantagna fördelarna överväger riskerna vid statinbehandling.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng