Paracetamol är fortsatt störst

Paracetamol fortsätter att vara det läkemedel som flest använder. Däremot backar diklofenak.

18 mar 2013, kl 10:22
0

Mer än en miljon svenskar hämtade ut paracetamol på recept förra året. Jämfört med 2011 är det en ökning med nästan fem procent (4,9) vilket gör substansen till det mest förskrivna läkemedlet. Å andra sidan har förskrivningen av diklofenak minskat betydligt mellan de två åren, med drygt tolv procent. Det framgår av Socialstyrelsens läkemedelsstatistik för 2012.

Förutom paracetamol var penicillin V och omeprazol de receptförskrivna läkemedel som användes av flest personer förra året.
Den totala kostnaden för de receptförskrivna läkemedlen uppgick förra året till 25 315 miljoner kronor. Några läkemedelsgrupper som till exempel blodfettssänkande, neuroleptika och demensmedel har blivit billigare eftersom en del patenter gått ut.
Läkemedelsstatistiken innefattar också läkemedel i slutenvård. Ett läkemedel abirateron (Zytiga) vid behandling av avancerad prostatacancer sticker ut. Försäljningen av preparatet har ökat med 594 procent under förra året till 87,4 miljoner kronor. TLV bedömde preparatet som inte tillräckligt kostnadseffektivt för att subventioneras inom läkemedelsförmånerna. Istället har behandlingen bekostats via slutenvården.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng