Pandemrix ger ingen ökad risk för autoimmuna sjukdomar

Det finns inget samband mellan vaccination med Pandemrix och risken att
insjukna i neurologiska och autoimmuna sjukdomar. Det visar en svensk
registerstudie.

18 okt 2011, kl 13:11
1

Läkemedelsverket har tillsammans med Stockholms läns landsting och Karolinska institutet genomfört en registerstudie för att se om det fanns ett samband mellan vaccination med Pandemrix och insjuknande i vissa neurologiska och autoimmuna sjukdomar.

Alla personer i Stockholms län som vaccinerats med Pandemrix och inkluderats i ett vaccinationsregister följdes upp genom att koppla samman en vårddatabas. 53 procent av befolkningen i Stockholm hade vaccinerats.

Studien visar ingen ökad risk att drabbas av Guillan Barré syndrom, multipel skleros, diabetes typ 1 eller rheumatoid artrit. Däremot fanns en liten riskökning för facialispares, paraestesier och inflammatoriska tarmsjukdomar. Men riskökningen fanns endast hos dem som tillhörde någon av de medicinska riskgrupperna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Citerar LMV uttalande “Riskökning fanns endast hos personer som tillhörde någon medicinsk riskgrupp, d.v.s. hos dem som prioriterats att bli vaccinerade under den tidiga fasen av vaccinationskampanjen.” Med i den tidiga fasen var även vi offentliganställda utan Riskgruppstillhörighet. Så försök inte komma undan med att bara människor som var sjuka blev sjuka efter Pandemrix för så är Inte fallet! Vi är Många drabbade som samhället idag totalt struntar i – DET är verkligheten av denna studie!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng