Skiftarbete i tonåren ökar risken för MS

Den som arbetat utanför kontorstid före 20 års ålder löper ökad risk att drabbas av multipel skleros, MS.

18 okt 2011, kl 12:34
0

Annons

Skiftarbete (nattarbete eller roterande skift) stör den biologiska klockan och kan orsaka sömnbrist, vilket ökar risken för hjärtkärlsjukdomar, sköldkörtelsjukdomar och cancer. Nu visar forskning från Karolinska institutet att skiftarbete före 20 års ålder även ökar risken för multipel skleros.

En studie som publicerats i Annals of Neurology visar att de som arbetat utanför kontorstid tre år eller längre före 20 års ålder hade en fördubblad risk att utveckla MS jämfört med de som aldrig arbetat skift. Forskarna analyserade data från två studier. I den ena studien ingick 1 343 nydiagnosticerade fall av MS och 2 900 kontrollpersoner. Den andra omfattade 5 129 personer som fått diagnosen MS för mer än ett år sedan och 4 509 kontrollpersoner.

Båda studierna visade samma sak ? en fördubblad risk för MS för de som i tonåren arbetat utanför kontorstid i tre år eller mer. Studierna visar att en störning av den biologiska klockan och sömnbrist ligger bakom, men de exakta mekanismerna är oklara.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng