Annons

Brilique-studie viktigt framsteg anser Hjärt-Lungfonden

Bland de stora svenska framstegen inom hjärt-kärlforskningen det senaste året ingår studien som visar att Astrazenecas ticagrelor är mer effektivt än clopidogrel. Allt enligt Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

19 okt 2011, kl 11:42
2

Annons

En ny studie som visar ett skäl till varför Astrazenecas blodproppshämmande läkemedel Brilique är mer effektivt än clopidogrel rankas av Hjärt-Lungfondens Forskningsråd som ett av de nio viktigaste forskningsframstegen det senaste året. Skälet är att medan clopidogrel, som ingår i standardbehandlingen efter hjärtinfarkt, kräver vissa genetiska förutsättningar för att vara effektivt är ticagrelor oberoende av genetiska förutsättningar.

Bland de nio
viktigaste framstegen listas nya rön vid hjärt-lungräddning, liksom kopplingen mellan stress och diabetes, där forskare vid Sahlgrenska akademin upptäckt en ny genetisk riskvariant för typ 2-diabetes som kan belysa den kopplingen.

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Ticagrelor. Acute coronary syndromes: nothing new.
    Enligt kritiska Prescrire.
    Prescrire Int. 2011 Oct;20(120):229-33. PMID:21970081[PubMed – in process]

  2. Tror att Brilique har gjort så mina kolestrolväden stigit kraftigt …på bara någon vecka …inte bra tror den skall testas lite till …