Oro för ökat svinn på apoteken

När det öppnat sig fler försäljningsställen för receptfria
läkemedel ökar också möjligheterna för en andrahandsmarknad. Bland
apotekskedjorna finns en viss oro för att svinnet nu ska öka.

4 jun 2010, kl 10:34
2

Apotek drabbas precis som alla andra typer av butiker av ett visst svinn. Det förekommer räder där en eller flera personer kommer in och stjäl från självplockshyllor och sedan försvinner, en typ av stöld som är svår att bevisa.
– De är extremt föreslagna de som utför sådana typer av stölder. Ofta är det någon i gänget som distraherar personalen medan stölden utförs och man märker ingenting förrän det är för sent, säger Stefan Gustafsson, försäljnings- och driftschef på Apotek Hjärtat.

Även om den här typen av stölder enligt honom är mindre vanliga på apotek än i andra butiker, på grund av den höga bemanningen i lokalen så förekommer den. Hittills har det främst handlat om handelsvaror som kosmetika och kroppsvårdsprodukter som försvunnit. Men i och med att det nu finns fler försäljningsställen för receptfria läkemedel finns en oro att svinnet av dessa varor kommer att öka.

På flera av apotekskedjorna finns en känsla av att så redan är fallet även om det inte finns några siffror att presentera.
– Vi har märkt av ökade stölder i våra självval, att man kommer in och tömmer ner en hylla i en väska. Vi har ingen samlad statistik på det men det är en trend vi ser, säger Inger Näsman, kvalitetsdirektör på Kronans Droghandel.

De butiker som anmält till Läkemedelsverket att de säljer receptfria läkemedel ska enligt regelverket använda sig av en godkänd grossist. Att detta sköts, liksom att de läkemedel som står på hyllorna är okej ska kontrolleras av kommunerna men dessa har i de flesta fall inte börjat med sina kontroller än. Och även om läkemedel som har stulits från ett apotek inte är farligt att ta finns också en oro att andra kanaler och stöldgods från icke-pålitliga källor, skulle kunna hitta sig in i handeln.

På Läkemedelsverket uppmanar man dem som handlar receptfritt utanför apotek att vara uppmärksamma.
– Är man det minsta osäker på vad man köper ska man vända sig till ett apotek där man kan fråga personal med farmacevtisk kompetens om råd, säger Annika Babra vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Att det finns en risk att stulna läkemedel dyker upp på hyllor olika butiker är de flesta överens om.
– Visst kan man tänka sig att det uppstår en andrahandsmarknad för de här varorna nu, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag har en hälsobutik och säljer dessutom receptfria läkemedel. Jag har fått erbjudande om att köpa värktabletter av en privatperson som kunde skaffa dessa åt mig. Så visst finns det en marknad om butiker köper på det viset.