Annons

Ordkrig efter uppgörelse i målet om Seroxat i USA

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline (GSK) gick i slutet av augusti med på en uppgörelse för att avsluta rättsprocessen kring paroxetin (Paxil/ Seroxat) i USA. I efterspelet anklagas GSK för arrogans och överåklagaren för att ha utnyttjat rättssystemet.

24 sep 2004, kl 16:30
0

Annons

I slutet av augusti avslutades rättsprocessen mellan överåklagaren i staten New York, Eliot Spitzer, och läkemedelsföretaget GSK med en uppgörelse.

Krav på publicering

Målet handlade om huruvida GSK dolt negativa studieresultat kring paroxetin (Paxil/Seroxat), se LMV 9/04. Företaget anklagades för att ha mörkat resultat från fyra av fem studier där paroxetinseffekt hos barn och ungdomar utvärderats.
Uppgörelsen ger delstaten New York 2,5 miljoner dollar. Vad viktigare är har GSK gått med på att inrätta ett register med resultat från alla studier av läkemedel som man sponsrat sedan Glaxo Wellcome och SmithKlineBeecham fusionerade i december 2000, samt tidigare studier som kan bedömas som relevanta. Specifika krav fastställdes också på hur publiceringen skall gå tillväga.

Uppgörelsen kan göra att GSK får efterföljare ? om inte hotar Eliot Spitzer med att initiera nya rättsprocesser.
GSK har trots uppgörelsen i officiella uttalanden sagt att man inte anser sig ha handlat fel, något Eliot Spitzer betecknat som ett stort problem.

GSK:s vd J P Garnier har vid flera tillfällen anklagat Spitzer för att bedriva en häxjakt mot företaget och för att utnyttja det amerikanska rättssystemet.