Fler kliniska prövningar i Sverige

Statistik från såväl Läkemedelsverket som Läkemedelsindustriföreningen tyder på att den negativa utvecklingen för klinisk forskning i Sverige kan vara på väg att vända.

24 sep 2004, kl 16:26
0

Annons

Under många år har den kliniska forskningen varit på nedgång i Sverige. Antalet läkemedelsprövningar i Sverige har sakta minskat från det tidiga 1990-talets nivåer (se LMV 1-2/02); medan tendensen sett till antalet patienter som deltar i läkemedelsprövningar inte varit lika tydlig. För den kliniknära forskningen som helhet har dock situationen av många beskrivits som krisartad.

Svenska ansökningar

Nu tyder dock aktuell statistikfrån två håll på att en vändning kan vara på väg.
Enligt Läkemedelsverket var i juli 62 av 194 kliniska prövningsansökningar i den europeiska databasen EudraCT från Sverige. Det motsvarar en tredjedel av alla prövningsansökningar i hela EU.
Enligt Läkemedelsverket kan det nya systemet för kliniska prövningar som trädde i kraft den 1 maj 2004 därmed hittills ses som en framgång för Sverige.

Enligt aktuella siffror från Läkemedelsindustriföreningen (Lif) ökade även antalet patienter som deltar i kliniska prövningar i Sverige kraftigt under 2003. Enligt uppgifter i Dagens Eko, som refererat den i skrivande stund opublicerade statistiken, deltog under fjolåret 40 000 svenskar i företagens prövningar, jämfört med 26 000 under året innan. Den största ökningen noterades för fas II-prövningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng