Krav på registrering ? men inte av resultat

I kölvattnet av rättsprocessen mellan delstaten New York och Glaxosmithkline krävde nyligen elva medicinska tidskrifter att alla studier som publiceras framöver i förhand måste registreras i offentliga register.

24 sep 2004, kl 16:33
0

Annons

Redaktörernas huvudargument är att försökspersoner som frivilligt deltar i en prövning förtjänar att få ta del av en rapportering av studien enligt etiska principer.
Man ställer dock inga uttryckliga krav på att studiernas resultat ska offentliggöras i databasen eller någon annanstans efter att studien slutförts.

Även framöver finns alltså möjligheten att undvika publicering av negativa studieresultat, men det går inte längre att mörka att studien genomförts. Information om kontaktperson ska också anges i databasen; eventuellt kan studieresultaten tillhandahållas via denna person.
I den amerikanska databasen www.clinicaltrials.gov som redaktörerna framhåller som ett gott exempel, anges inte resultaten från de studier som avslutats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng