Annons
Omega-3-tillskott skyddar inte hjärtat

Omega-3-tillskott skyddar inte hjärtat

Den hittills största studien om tillskott av omega-3-fettsyror bekräftar att de inte skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar

3 sep 2018, kl 12:57
0

Annons

Miljontals människor världen över äter kosttillskott med omega-3-fettsyror för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. På senare år har dock forskare börjat ifrågasätta det vetenskapliga stödet för hälsoeffekter av ökat omega-3-intag. Tidigare i år publicerades, som Läkemedelsvärlden berättade, en stor forskningsöversikt i tidskriften JAMA Cardiology som visade att de populära kosttillskotten inte minskade insjuknandet i hjärt-kärlsjukdomar.

Och nu har en ännu större forskningsöversikt med samma budskap publicerats. Det är en genomgång från Cochraneinstitutet av 79 randomiserade studier om ökat intag av omega-3-fettsyror. Merparten av studierna gällde omega-3-kapslar med fiskolja jämfört med placebo. Övriga studier gällde ökat intag av omega-3-rik kost, jämfört med vanlig kost.

Omega-3-tillskott med fiskolja hade liten eller ingen effekt på total dödlighet eller på insjuknande eller dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Inte heller ett ökat intag av omega-3-rika livsmedel påverkade den totala dödligheten eller hjärt-kärldödligheten. Forskarna bakom analysen skriver att den vitt spridda uppfattningen att det är bra för hjärt-kärlhälsan med omega-3-tillskott verkar bygga på mindre tillförlitliga undersökningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng