Annons
Omega-3-tillskott skyddar inte hjärtat

Omega-3-tillskott skyddar inte hjärtat

Den hittills största studien om tillskott av omega-3-fettsyror bekräftar att de inte skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar

3 sep 2018, kl 12:57
0

Annons

Miljontals människor världen över äter kosttillskott med omega-3-fettsyror för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. På senare år har dock forskare börjat ifrågasätta det vetenskapliga stödet för hälsoeffekter av ökat omega-3-intag. Tidigare i år publicerades, som Läkemedelsvärlden berättade, en stor forskningsöversikt i tidskriften JAMA Cardiology som visade att de populära kosttillskotten inte minskade insjuknandet i hjärt-kärlsjukdomar.

Och nu har en ännu större forskningsöversikt med samma budskap publicerats. Det är en genomgång från Cochraneinstitutet av 79 randomiserade studier om ökat intag av omega-3-fettsyror. Merparten av studierna gällde omega-3-kapslar med fiskolja jämfört med placebo. Övriga studier gällde ökat intag av omega-3-rik kost, jämfört med vanlig kost.

Omega-3-tillskott med fiskolja hade liten eller ingen effekt på total dödlighet eller på insjuknande eller dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Inte heller ett ökat intag av omega-3-rika livsmedel påverkade den totala dödligheten eller hjärt-kärldödligheten. Forskarna bakom analysen skriver att den vitt spridda uppfattningen att det är bra för hjärt-kärlhälsan med omega-3-tillskott verkar bygga på mindre tillförlitliga undersökningar.