Läkemedelsverket och FDA ska samarbeta kring tillsyn

Läkemedelsverket och FDA ska samarbeta kring tillsyn

Inom kort kan de de båda myndigheterna granska läkemedelstillverkare på uppdrag av varandra.

3 sep 2018, kl 09:32
0

Annons

För att effektivisera tillsynen av läkemedelstillverkare runt om i världen ska svenska Läkemedelsverket och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA öka samarbetet mellan varandra, meddelade regeringen i slutet av förra veckan.

Bland annat ska de båda myndigheterna kunna genomföra tillsyn på uppdrag av varandra och kunna dela tillhörande handlingar mellan sig.

– Ett fördjupat samarbete medför effektivare tillsyn och skärpta kontroller av läkemedelsbranschen till en lägre kostnad. De dubbelinspektioner som har utförts kan undvikas, och kommer leda till en arbetsbesparing för Läkemedelsverket, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Samarbetet är en del i en större överenskommelse mellan Europa och USA och kräver en förändring i läkemedelsförordningen. Den nya förordningen föreslås att börja gälla den 1 oktober i år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng