"Om domen står fast upphör all forskning"

Om förra veckans dom i den första Vioxx-rättegången i USA mot förmodan skulle stå sig genom hela det rättsliga systemet, vore det en dödsstöt för läkemedelsindustrin globalt. Det menar svenska företrädare för industrigrenen.

25 aug 2005, kl 14:16
0

Annons

Förra veckan meddelades i Angleton, Texas, domen i den första rättegången i USA i efterspelet av indragningen av Vioxx. En änka tilldömdes ett rekordhögt skadestånd, 253 miljoner dollar, efter att hennes make, som fått Vioxx, avlidit.

? Min första kommentar är att vi inte har sett slutet på det här. Vi lär få se en rad överklaganden och det är inte omöjligt att det slutar med en förlikning. Det här är troligen inte den slutliga bilden, det lär bli en flerårig process, säger Håkan Mandahl, vice vd på Läkemedelsindustriföreningen.

– Men om domen skulle stå sig lär all forskning upphöra. Det blir en dödsstöt för läkemedelsindustrin.

På MSD i Sverige avböjer man att kommentera händelseförloppet. Man hänvisar istället till det uttalande som gjorts av huvudkontoret i USA. Där framhåller företaget bland annat att det “inte finns några trovärdiga vetenskapliga bevis som visar att Vioxx orsakar hjärtarytmi.”
En obduktion av den döde mannen visade att arytmi var dödsorsaken, tillsammans med ateroskleros i kranskärlen.

Merck i USA kommer att överklaga domen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng