Olika behandling för kvinnor och män

Kvinnor med högt blodtryck får en annan behandling än män. Det visar en avhandling på fler än 40 000 patienter.

23 sep 2014, kl 07:50
0

Annons

Charlotta Ljungman, doktorand och läkare.

En avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har studerat könsskillnader inom behandling av högt blodtryck inom primärvården. Totalt ingick 40 825 patienter i undersökningen. Avhandlingen visar att kvinnor och män ofta får olika läkemedel.

Kvinnor får oftare vattendrivande läkemedel förskrivna, medan män får blodtryckssänkande ACE-hämmare. Enligt doktoranden och läkaren Charlotta Ljungman kan skillnaderna inte förklaras av andra samtidigt hjärt-kärlsjukdomar.

Avhandlingen visar också att kvinnor i lägre utsträckning än män når det generella behandlingsmålet om ett blodtryck lägre än 140/90 mm Hg. Kvinnor insjuknar oftare vid en högre ålder och har en generellt lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Det kan vara en orsak till att vården underskattar risken för framtida hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor, menar Charlotta Ljungman.
– Det viktigaste vid behandlingen av högt blodtryck är att nå målblodtrycket. Att kvinnor mer sällan än män uppnår detta är anmärkningsvärt och ansträngningar måste göras för att förbättra behandlingen, säger hon i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng