Får användas i nödsituationer

Tekmiras läkemedelskandidat mot ebola får nu användas vid nödsituationer i USA och Kanada.

23 sep 2014, kl 10:24
0

Det pågående ebolautbrottet i Västafrika är inte på väg att mattas av. Enligt en artikel i tidskriften NEJM kan antalet smittade nå 20 000 redan i början av november, om inte patienter hålls isolerade och kontakter spåras. 

I början av augusti ändrade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA status för företaget Tekmiras ebolakandidat från ”full clinical hold” till ”partial clinical hold”. Det innebar att läkemedelskandidaten eventuellt skulle kunna ges till personer smittade av ebolaviruset.

Nu har FDA och den kanadensiska läkemedelsmyndigheten Health Canada godkänt att läkemedelskandidaten får användas i nödsituationer för personer med en misstänkt eller bekräftad ebolasmitta, skriver nyhetsbrevet Firstword Pharma.

Enligt Tekmira har kandidaten TKM-Ebola varit väl tolererad av de patienter som fått infusioner av den, men att det inte gjorts någon klinisk studie. Tillgången till TKM-Ebola är också begränsad, enligt företaget.

WHO har också tidigare kommit fram till att det är etiskt att erbjuda patienter otestade läkemedel eller vacciner mot ebola i Västafrika under förutsättning att det sker under transparens, informerat samtycke och valfrihet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng