Många vaccinerade men mässling ökar

Hög täckning med god sjukdomskontroll i det svenska barnvaccinationsprogrammet.

23 sep 2014, kl 10:42
0

Läkemedelsverket har tillsammans med Folkhälsomyndigheten gjort en första sammanställning av barnvaccinationsprogrammet och publicerarat en rapport för läget 2013.
 
Den nya formen av  rapportering ska samla data från olika källor för att öka kunskapen och behålla förtroende för barnvaccinationer bland allmänheten och vårdgivare. Vaccinationsprogrammet idag innefattar skydd mot tio sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, allvarlig sjukdom av Hib, pneumokocker, mässling, röda hund, påssjuka samt för flickor även infektion med humant papillomvirus (HPV).
 
Mer än 97 procent av alla tvååringar är vaccinerade enligt programmet vilket märks i en hög sjukdomskontroll. Invasiv pneumokocksjukdom har som exempel minskat kraftigt sedan vaccinet infördes i programmet 2009. Små utbrott av mässling förekommer och antalet fall är det högsta sedan 2000. I 15 fall har individerna har fått viruset i utlandet och då främst i Asien.
Fem fall av utlandssmitta ledde sedan till att 31 personer fick sjukdomen i Sverige.
I rapporten tas det upp ifall den första MPR-dosen behöver ges tidigare och att föräldrar bör informeras om risken för mässling vid utlandsresor.
 
Bland eleverna i årskurs sex har fler än 95 procent fått två doser av vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. HPV-vaccinering till flickor har nu nått 82 procent vilket är en ökning med några procent sedan tidigare år men ännu en bit från målet på 90 procent.
 
Efter 1,1 miljoner doser vaccin kom 600 biverkningsrapporter till Läkemedelsverket men inget som avviker från det förväntade sågs bland dessa. Flest biverkningar ses efter HPV-vaccinering.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng