Olämplig förskrivning till äldre

En finsk studie visar att många äldre som bor hemma får läkemedel som är olämpliga för dem. De fann till exempel att 38 procent av patienterna med perifer vaskulär sjukdom fick betablockerare som förvärrar värk i benen, 33 procent av diabetespatienter och 27 procent av patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) även fick betablockerare som […]

23 sep 2002, kl 11:17
0

En finsk studie visar att många äldre som bor hemma får läkemedel som är olämpliga för dem. De fann till exempel att 38 procent av patienterna med perifer vaskulär sjukdom fick betablockerare som förvärrar värk i benen, 33 procent av diabetespatienter och 27 procent av patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) även fick betablockerare som kan dölja symtom på lågt blodsocker och påverka andningen. Dessutom fann forskarna att 20 procent av personerna med KOL fick sedativa läkemedel som kan trycka ner andningen.
Forskarna intervjuade över 3 000 personer i Helsingfors i åldern 75 till 95 år.
The Pharmaceutical Journal 2002;269:204

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng