Ökningstakt på ministernivå

Läkemedelsförsäljningen mätt som apotekens inköpspris (AIP) ökade i augusti med 12 procent till 1,81 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Kostnadsökningen jämfört med augusti i fjol är 6,5 procent. Ökningstakten ligger därmed åtminstone mätt som AIP ganska nära den övre gränsen för vad socialminister Lars Engqvist angett som acceptabelt. Statinerna har bortsett från sommarmånaderna en […]

26 okt 2001, kl 19:25
0

Annons

Läkemedelsförsäljningen mätt som apotekens inköpspris (AIP) ökade i augusti med 12 procent till 1,81 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Kostnadsökningen jämfört med augusti i fjol är 6,5 procent. Ökningstakten ligger därmed åtminstone mätt som AIP ganska nära den övre gränsen för vad socialminister Lars Engqvist angett som acceptabelt.

Statinerna har bortsett från sommarmånaderna en kraftigt uppåtgående försäljningskurva. Ökningen sedan augusti i fjol är hela 24,2 procent mätt som AIP och 28,1 procent mätt som DDD.

Bayers plötsliga indragning av cerivastatin (Lipobay) i augusti och den efterföljande debatten kring statinernas säkerhet tycks inte ha påverkat försäljningen. Cerivastatin togs bort från marknaden sedan 52 dödsfall kopplats till läkemedlet i kombination med lipidsänkaren gemfibrozil (Lopid). Statinerna är den ATC-grupp som har näst störst försäljning ? endast protonpumpshämmarna säljer mer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng