Ökad säkerhet vid receptexpediering

Ökad säkerhet vid receptexpediering

En nyligen införd it-tjänst visar om förskrivaren har rätt behörighet för att skriva ut ett visst läkemedel.

7 dec 2017, kl 06:00
0

Det nya it-stödet kallas RIF, Registret för individuella förskrivarbehörigheter, och har tagits fram av E-hälsomyndigheten. Systemet gör att farmaceuten vid expediering av läkemedel som kräver utökad behörighet på ett lätt sätt kan se om den förskrivande läkaren har rätt specialistbehörighet eller en dispens från Läkemedelsverket för att skriva ut just det läkemedlet.

Tidigare behövde den kontrollen göras manuellt i flera informationskällor. Men för att apoteken ska kunna använda den nya tjänsten krävs att de har anpassat sina system till E-Hälsomyndighetens senaste version av tjänster för e-recept.

E-hälsomyndigheten har i uppdrag från regeringen att automatisera och digitalisera kontrollen av individuella förskrivarbehörigheter. Den nya tjänsten är en del av utförandet av det uppdraget. Sedan den 1 mars finns också ett digitalt system som tillgängliggör information om inskränkningar i förskrivningsrätten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng