Annons

Obamas sjukvårdsreform fick ja

USA:s representanthus röstade på söndagen ja till president Barack
Obamas förslag till sjukvårdsreform. Beslutet får stor betydelse för en
hälsovårdsindustri som omsätter motsvarande 2,5 miljarder kronor.
Representanter från läkemedelsindustrin säger sig vara ganska nöjda med
reformen.

22 mar 2010, kl 12:33
0

Annons

Omröstningen i representanthuset ägde rum sent på söndagskvällen lokal tid efter att frågan debatterats ytterligare en vända. Med 219 för och 212 mot vann till slut jasidan vilket gör att Barack Obama nu fått igenom en historisk förändring. Vårdreformen är den största utvidgningen av de federala hälsovårdsåtagandena sedan försäkringssystemen Medicare och Mediact infördes 1965 under Lyndon B Johnson. Denna infördes för att ge en allmän sjukförsäkring till personer över 65 år liksom till fattiga och funktionshindrade.

Reaktionerna från läkemedelsindustrin i USA har varit blandande men många menar att reformen i sin nuvarande skepnad är bättre än vad den kunnat bli för branschen. Enligt Ira Loss, analytiker vid Washington Analysis som bevakar hälso-
och sjukvårdsfrågor, finns ingenting i reformen som kommer att påverka
läkemedelsföretagens aktiekurser negativt. Till exempel kommer det inte heller i fortsättningen gå att köpa parallellimporterade läkemedel för amerikanerna vilket de inhemska producenterna är nöjda med.

Reformen innehåller bland annat ett 12-årigt skydd för nya biologiska läkemedel innan de får utsättas för konkurrens av kopior, en fråga som industrin drev hårt i förhandlingarna. Billy Tauzin, avgående vd för branschorganisationen Phrma, som representerat industrin i diskussionerna, säger till Dow Jones Newswires att han inte är jätteglad men att reformen på det stora hela stämmer överens med organisationens mål.

Bill Tauzin säger också att läkemedelstillverkare kommer att drabbas av nya avgifter och rabatter som de kommer att behöva ge till staten. Totalt rör det sig om ungefär 80 miljarder dollar enligt Tauzin. Trots det är de flesta analytiker i amerikanska media överens om att Obamas reform kommer att gynna industrin eftersom den innebär att ytterligare omkring 32 miljoner amerikaner får tillgång till en försäkring som bland annat täcker läkemedelsbehandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng