Annons

O-reglerade e-cigaretter

I väntan på kammarättens dom är försäljningen av e-cigaretter med nikotin helt oreglerad.

16 sep 2014, kl 10:00
0

Annons

Läkemedelsverket anser liksom förvaltningsrätten att e-cigaretter med nikotin ska betraktas som andra rökavvänjningsmedel, det vill säga som läkemedel.

Beslutet överklagades av distributören som säljer e-cigaretterna och nu har kammarrätten beslutat prövningstillstånd och inhibition. Inhibitionen innebär att e-cigaretter med nikotin får säljas medan kammarrätten prövar fallet.
– Det är en mycket olycklig situation, potenta produkter med ett kraftfullt gift får säljas helt oreglerat, tycker Maria Gustafsson utredare på Läkemedelsverket.

Beroende på vad kammarrätten kommer fram till kan e-cigaretter med nikotin under en längre period komma att säljas oreglerat i Sverige.Inom EU har ett nytt tobaksdirektiv nyligen antagits som bland annat syftar till en harmonisering av försäljningen av e-cigaretter. Men det direktivet kommer troligen inte att införlivas i den svenska lagstiftningen förrän våren 2016.

Direktivet innebär att e-cigaretter med mindre nikotin än 20mg per ml kan betraktas som tobak, medan ampuller som innehåller mer ska betraktas som läkemedel.
– Men EU-direktivet ger också möjlighet för medlemsländerna att även klassa e-cigaretter med lägre koncentration som läkemedel, säger Maria Gustafsson.

Hur EU-direktivet kommer att införlivas i den svenska lagstiftningen pågår det nu en utredning om.
I Sverige liksom i flera andra EU-länder är cigaretterna klassade som läkemedel. I Sverige har inget företag ansökt om att få sin produkt godkänd som läkemedel, vilket innebär att försäljningen av e-cigaretter med nikotin varit förbjuden, men nu alltså tillåts igen åtminstone under prövningsperioden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng