Nyttan överväger riskerna med p-piller
Nyttan överväger riskerna med kombipiller, enligt PRAC. Foto: iStockphoto

Nyttan överväger riskerna med p-piller

Risken för blodpropp är låg med kombinerade p-piller, anser PRAC. Men kvinnor och förskrivare behöver få bättre information.

11 okt 2013, kl 14:01
0

I början av året debatterades säkerheten hos kombinerade p–piller i Frankrike efter att ett 30-tal kvinnor drabbats av blodpropp. Efter en begäran från Frankrike lät EMAs farmakovigilanskommitté, PRAC, utreda säkerheten hos de kombinerade p-pillren. Kombinerade p-piller innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

PRAC kommer fram till att nyttan med de kombinerade p-pillren för att förebygga oönskade graviditeter fortsätter att överväga riskerna för venös tromboembolism. Kommittén kommer fram till att risken är låg, men att den ökade risken kan variera mellan de olika preparaten. 

I sin rapport konstaterar PRAC att p-piller som innehåller levonorgestrel, noretisteron och norgestimat medför en risk för blodpropp mellan 5-7 per 10 000 behandlade kvinnor. Med etonogestrel och norelgestromin är risken 6-12 per 10 000 kvinnor. Gestoden, desogestrel och drospirenon har en risk mellan 9-12 per 10 000 kvinnor. Det kan jämföras med att för kvinnor som inte använder kombinerade p-piller och som inte är gravida är risken för blodpropp 2 per 10 000 kvinnor. För klormadinon, dienogest och nomegestrol finns inte tillgängliga data för att bedöma risken med de andra kombinerade p-pillren, men studier är på gång.

PRAC konstaterar däremot att både kvinnor och förskrivare kan bli bättre informerade om riskerna och vara uppmärksamma på symtom som kan tyda på blodpropp. Förskrivaren ska också bedöma kvinnans individuella risk för blodpropp. 

PRACs rekommendation kommer nu att gå vidare till EMAs vetenskapliga råd, CHMP.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng