Nytt TB-vaccin testas i Tyskland

Sedan i måndags testas en ny typ av vaccin mot tuberkulos i fas
I-studier i Tyskland. Vaccinets föregångare är ett som använts sedan
1921 som forskare nu lyckats förändrats genetiskt.

12 sep 2008, kl 12:27
0

Det är vaccinet BCG som utvecklades i Frankrike på 20-talet som forskare nu genom genetisk manipulering lyckats förändra. BCG som fortfarande används har störst effekt då det ges till små barn, speciellt mot svårare former av sjukdomen, och behovet av ett alternativt vaccin är stort. Ett av problemen är att det inte aktiverar immunsystemet på ett effektivt sätt. Det nya vaccinet som kallas VPM1002 har i djurförsök visat sig ge en kraftig aktivering av immunsystemet och därför kunnat skydda bättre mot tuberkulos.

Utvecklingen av vaccinet har skett vid Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin och det är företaget Vakzine Projekt Management, VPM, som nu har rättigheterna till det. De kliniska fas I-testerna kommer att utföras på en grupp friviliga tyska patienter. Bernd Eisele vd på VPM är hoppfull men säger att även om resultaten blir positiva kommer det att krävas många fler tester innan vaccinet kan börja användas.
– Det kommer att krävas ytterligare studier för att se hur pass effektivt vaccinet är i människor, säger han i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng