Lars-Erik Holm: Många bär ansvar för äldres övermedicinering

Socialstyrelsens chef Lars- Erik Holm menar att många bär skuld för att
äldre människor får felaktiga och för många läkemedel. Men ytterst är
det en fråga om politik, skriver han i en debattartikel i Svenska
Dagbladet.

12 sep 2008, kl 11:13
0

De senaste dagarna har en debatt om förskrivningen av läkemedel till äldre blossat upp. Studier och rapporter har visat att många äldre äter ett stort antal olika läkemedel utan att någon har egentlig kontroll på hur dessa interagerar och om de överhuvudtaget hjälper. Bland annat är det förskrivningen av antipsykotiska preparat som fått hård kritik för att det sker slentrianmässigt och utan uppföljning.

Nu svarar Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm på kritiken. I en debattartikel i SvD skriver han att felbehandlingen av äldre är ett faktum och att det är många i samhället som bär ansvaret för det. Socialstyrelsen ska ta på sig en del av kritiken menar han, men skriver också att man från deras sida länge påpekat de brister som finns.

?Problemet är att ingen tar helhetsansvar för patientens, olika vårdgivare ser enskilda sjukdomar som isolerade företeelser och för varje åkomma skrivs ett nytt läkemedel ut? skriver Lars-Erik Holm.

Socialstyrelsen ska nu inleda ett arbete med att ändra riktlinjerna för hur läkemedel skrivs ut till äldre för att kunna öka kontrollen och underlätta för vårdgivarna. Lars-Erik Holm riktar också kritik mot de folkvalda i kommuner och landsting och menar att de är de som bär det yttersta ansvaret för vilka resurser som läggs på området.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng