Fick B-vitamin istället för blodtrycksmedel

En patient fick vitamin B12-tabletter i stället för blodtrycksmedlet Salures. Nu dras batchen av läkemedlet in för säkerhets skull.

10 okt 2014, kl 08:19
0

En patient i Västsverige hämtade ut ett recept på blodtrycksläkemedlet Salures, bendroflumetiazid, på ett apotek. Men burken innehöll istället Behepan, vitamin B12. 

Läkemedelsföretaget Pfizer som marknadsför Salures och Behepan har undersökt vad som hänt och varför. Enligt Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer, är förklaringen att innan tillverkningen av Salures startade, tillverkades Behepan. Troligtvis fick den sista burken Behepan fel etikett, och märktes då som Salures.
– Sannolikt är det bara en enda burk som märkts fel. Vi har kontrollerat andra burkar och de innehåller rätt läkemedel, Salures. Den här batchen har varit ute på hyllorna under flera månader och vi har inte fått in någon reklamation, säger Johan Brun.

Tabletterna har olika utseende enligt Johan Brun och därför skulle patienterna genast bli uppmärksamma om det varit en förväxling.

Men som en säkerhetsåtgärd drar nu Läkemedelsverket på begäran av Pfizer in den aktuella batchen, produktionslinjen, av Salures som finns på apotek och sjukhus. 
– Det är extremt ovanligt med den här typen av händelser, men det ska inte kunna hända. Vi ska gå igenom våra rutiner, säger Johan Brun.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng