Annons

Pengar avgör överlevnad

Chansen att överleva en cancersjukdom ökar med ökad inkomst. Hälften av de välbeställda levde fem år efter cancerdiagnosen, men bara en tredjedel av de med sämst inkomst. Det är resultatet från en stor dansk undersökning gjord av 50-talet forskare.

11 sep 2008, kl 15:58
0

Annons

Oberoende av cancersjukdom är femårsöverlevnaden för lågavlönade danska män 34 procent mot 48 procent av de högavlönade. Motsvarande för danskorna är enligt undersökningen 49 jämfört med 62 procent.

Forskarna har
tittat på olika variabler, som till exempel bostad. Bland de som bodde på mindre än 50 kvadratmeter levde 21 procent av männen som fått cancer i munhålan fem år efter diagnos, dubbelt så många av danskarna som bodde i lägenheter eller hus på minst 150 kvadratmeter.
Undersökningen som gjorts av ett 50-tal forskare vid organisationen Kræftens Bekæmpelse, beskriver fynden som alarmerande.
? Vi är överraskade över att skillnaderna fortfarande är så stora, säger koordinatorn för forskningsprojektet Susanne Oksbjerg Dalton till tidningen Information.
? I årtionden har man arbetat för att skapa ett välfärdssamhälle med lika tillgång till sjukvård, trots det ser vi så stora skillnader. Den dagen du drabbas av cancer har din sociala position avgörande betydelse.

Susanne Oksbjerg
Dalton vars inriktning är psykosocial cancerforskning förklarar skillnaderna bland annat med att socialt utsatta, och då menar hon inte enbart de allra sämst ställda, ofta kommer till sjukvården senare än rikare danskar.
? Och när de väl kommer till vården är de sämre än andra på att sparka in dörrar och se till att få tala med ?rätt? läkare.
Finn Diderichsen, professor i socialepidemiologi, tror inte att själva behandlingen skiljer sig åt. Däremot får fattigare patienter sämre rehabilitering, vilket påverkar utgången, tror han.