Annons
Nytt ms-läkemedel på väg mot godkännande

Nytt ms-läkemedel på väg mot godkännande

Det första läkemedlet utvecklat mot svår ms har fått tummen upp av EMA:s vetenskapliga kommitté.

13 nov 2017, kl 11:02
1

Annons

Läkemedlet Ocrevus, ocrelizumab, rekommenderades marknadsgodkännande vid den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, CHMP, senaste möte.

Ocrelizumab är en rekombinant humaniserad monoklonal anti CD20-antikropp som utvecklats för behandling av vuxna patienter med relapserade multipel skleros, RMS och tidig primärprogressiv ms, PPMS.

Läkemedlet ges i form av injektioner och antikroppen attackerar B-celler som uttrycker membranproteinet CD20 på sin yta. Rekommendationen baseras på tre fas III-studier med totalt drygt 1 400 patienter.

Efter 96 veckors behandling var den årliga återfallshastigheten vad gäller skov 46,4 procent lägre i gruppen som behandlades med ocrelizumab jämfört med gruppen som behandlades med interferon beta-1a. För patienter med PPMS innebar behandling med ocrelizumab 24 procents minskning i bekräftad funktionsnedsättning efter 12 veckors behandling. Data från studierna visar också att ocrelizumab tycks ha bättre effekt vid tidig behandling i sjukdomsförloppen än sent, och CHMP anser därför att mer kunskap behövs om värdet av läkemedlet i mer avancerad sjukdom.

De vanligaste biverkningarna var i reaktioner och infektioner i anslutning till infusionsstället.

I dagsläget finns ingen godkänd läkemedelsbehandling för de tidiga stadierna av primärprogressiv ms, vilket CHMP skriver i sin rekommendation innebär ”ett stort medicinskt behov”.

En stor del, cirka 25 procent, av svenska patienter med aktiv skovvis och progressiv sjukdom behandlas i dag med off label-läkemedlet Mabthera, rituximab. Mabthera tillhör den första generationens anti CD20-antikroppar och är godkänd för behandling av B-cellslymfom, reumatoid artrit och systemisk vasculit, men inte för ms.

Det slutgiltiga godkännandet av ocrelizumab fattas av Europakommissionen.

Under CHMP:s novembermöte rekommenderades totalt tio läkemedel godkännande.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej, ska vi som tål läkemedlet mabthera få fortsätta med “råttgiftet” ? Eller får vi den nya ocrevus?

    // Teija

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng