Annons
Läkemedel för skydd mot njurskada verkningslöst

Läkemedel för skydd mot njurskada verkningslöst

Läkemedel som ges mot kontrastmedelsinducerad njurskada är inte är bättre än placebo, visar studie.

13 nov 2017, kl 10:21
0

Intravenöst kontrastmedel används vid olika undersökningar för att underlätta diagnostik. Vid till exempel nedsatt njurfunktion kan kontrastmedlet, i synnerhet om det innehåller jod, bli skadligt för njurarna. Det kan i vissa fall kan orsaka försämrad njurfunktion, dödsfall eller behov av dialys.

Utöver förebyggande behandling i form av uppvätskning med isoton saltlösning har ytterligare två läkemedel använts, natriumbikarbonat och acetylcystein. Flera studier har jämfört dessa metoder, med osäkra resultat. Användning av läkemedlen har pågått på sjukhus världen över i femton år trots att det inte har funnits säkra evidens för att läkemedlen skulle fungera skyddande.

Men i en stor, dubbelblindad och placebokontrollerad studie har nu en internationell forskargrupp bevisat att varken acetylcystein eller natriumbikarbonat fungerar bättre än vanlig saltlösning när det gäller att förebygga akut njurskada vid kontrastmedelsinjektion. Studien publiceras i New England Journal of Medicine.

I studien, som genomfördes under perioden februari 2013 till mars 2017, lät forskarna 5 177 patienter med hög risk för njurkomplikationer inför angiografi och kontrastmedel få antingen intravenöst natriumbikarbonat eller natriumklorid samt under fem dagar få oral behandling med acetylcystein eller placebo. Studien utfördes vid en rad sjukhus i USA, Australien, Malaysia och Nya Zeeland.

Det primära effektmåttet var en sammansättning av dödsfall, behov av dialys eller kvarvarande höjda kreatininnivåer på minst 50 procent 90 dagar efter angiografin. Kontrastmedelsinducerad akut njurskada var ett sekundärt effektmått.

Efter en interimsanalys stoppades studien. Det visade sig att inget av läkemedlen hade någon påverkan på det primära effektmåttet. Något inom det primära effektmåttet hade inträffat hos mellan 4,4 procent och 4,7 procent i de olika grupperna. Det fanns därmed inga samband att hitta korrelerade till de olika behandlingarna.

Forskarna drar slutsatsen att patienter med nedsatt njurfunktion som ska genomgå angiografi inte får en sänkt risk för dödsfall eller allvarliga njurskador om de behandlas med acetylcystein eller natriumbikarbonat.

Den enda evidensbaserade profylaktiska behandlingen för att förebygga kontrastmedelsinducerad njurskada, och som i första hand också används, är att patienten är välhydrerad, det vill säga uppvätskad. Detta är särskilt viktigt för patienter med riskfaktorer för njurskada.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng