Nytt läkemedel mot typ 2-diabetes godkänt

Astrazenecas och Bristol-Myers Squibbs gemensamma diabetesläkemedel Forxiga har godkänts i EU. Det är den första SGLT2-hämmaren som godkänns.

15 nov 2012, kl 11:35
1

Forxiga (dapagliflozin) är en selektiv och reversibel hämmare av natriumglukos-ko-transportör 2 (SGLT2) som inte är beroende av insulin. Det är det första läkemedlet i SGLT2-klassen som godkänts i EU.

Forxiga har godkänts för behandling av vuxna patienter med typ 2-diabetes som komplement till kostomläggning och motion, i kombination med andra läkemedel som sänker blodsockerhalten, inklusive insulin, och som monoterapi för patienter som inte tål metformin. 

EU-godkännandet är baserat på elva dubbelblinda, randomiserade, placebokontrollerade fas III-studier. Totalt innefattade de studierna 5 693 patienter med typ 2-diabetes, varav 3 939 behandlades med Forxiga. Läkemedlet tas i 10 mg dagligen i tablettform.

Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb inledde sitt samarbete kring typ 2-diabetesläkemedel 2007.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng