Lagändring ska skydda mot förfalskade läkemedel

Regeringen föreslår en rad lagändringar som ska förhindra förfalskade läkemedel. Det kommer bland annat att ställas ytterligare krav på substanser som tillverkas i länder utanför EU.

15 nov 2012, kl 10:45
1

Annons

Propositionen syftar till att genomföra vissa EU-direktiv i svensk lag. Regeringen föreslår ändringar i läkemedelslagen, lagen om handel med läkemedel och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel.

En av ändringarna innebär att vissa krav som gäller för partihandlare även ska gälla för den som förmedlar humanläkemedel. Bland annat ska förmedlaren av läkemedel försäkra sig om att endast godkända läkemedel förmedlas och att personen i fråga har en fast adress och kontaktuppgifter inom EU.

För att lättare kunna kontrollera läkemedelsförpackningars äkthet föreslås krav på säkerhetsdetaljer, som utgör en del av märkningen av ett läkemedel. De ska främst finnas på receptbelagda läkemedel och normalt inte på receptfria läkemedel. 

Dessutom ska det ställas ytterligare krav på aktiva substanser som tillverkas i ett land utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Substanserna ska ha med en skriftlig bekräftelse om god tillverkningssed från den berörda myndigheten i det exporterande landet. 

För att det ska bli lättare för allmänheten att känna igen tillförlitliga webbplatser som lagligt säljer läkemedel föreslås att en EU-logotyp införs.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng