Annons

Kamp för Tamiflu-data

I kampen för att få Roche att lämna ifrån sig all data kring Tamiflu har en företrädare för Cochraneinstitutet uppmanat de europeiska myndigheterna att vidta åtgärder.

14 nov 2012, kl 12:26
0

Annons

British Medical Journals redaktör Fiona Godlees öppna brev för att få Roche att lämna ifrån sig all tillgänglig data kring Tamiflu (oseltamivir) har än så länge inte gett resultat. Läkemedelsföretaget håller inte med i ett svar till tidskriften och säger att man redan lämnat över tusentals dokument till Cochraneinstitutet och att allt material från de kliniska prövningarna är tillgängligt för de europeiska läkemedelsmyndigheterna. Roche menar också att man kontinuerligt övervakar biverkningar och rapporterar till berörda myndigheter.

Men BMJ och Cochraneinstitutet menar att det inte stämmer att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har allt tillgängligt material. Dessutom påpekar man att Roche för närvarande utreds för att inte ha rapporterat in cirka 80 000 biverkningar, för bland annat Tamiflu.

Peter Gøtsche, chef för det nordiska Cochrancecentret, anser i ett uttalande att de europeiska regeringarna borde stämma Roche för att få tillbaka de pengar som de lagt ut på onödig lagerhållning av Tamiflu. Han anser också att läkare och andra ska bojkotta deras produkter tills företaget publicerar den saknade informationen om läkemedlets effekt.
”Vi undrar alla varför det är så svårt att få fram dessa uppgifter från Roche och varför Roche inte har publicerat dem om det verkligen är sant att de visar dessa effekter.