Annons

Föreslagen kommissionär frågades ut

Den föreslagne hälsokommissionären Tonio Borg fick utstå en tuff utfrågning i EU-parlamentet. Många av frågorna handlade om hans inställning till abort och homosexuella.

14 nov 2012, kl 11:24
0

Annons

Efter att John Dalli tvingats avgå efter mutanklagelser har Malta nominerat landets utrikesminister Tonio Borg som ny hälsokommissionär. Förslaget mötte stor kritik, från bland annat svenska EU-parlamentariker som menar att hans syn på kvinnors rättigheter och homosexuella är föråldrade. På tisdagen frågades han ut i parlamentet.

Borg är en stark motståndare till abort och har kampanjat för att förbudet ska skrivas in i Maltas grundlag. Dessutom har han anklagats för att ha skickat tillbaka flyktingar till Eritrea där de torterats och dödats. Han är även starkt emot skilsmässa.

Under utfrågningen förklarade Tonio Borg att han tänker arbeta oberoende och objektivt och att han inte kommit dit för att överge sina personliga åsikter, men att han är bunden av regler och fördrag. Han svarade tydligt att han inte tänker lägga sig i ländernas egna lagar. Borg sade också att han tänker stödja kampen mot hiv/aids, särskilt utbildningsprogrammen. 

Under utfrågningen sa Tonio Borg även att mycket kan göras för att förebygga sjukdomar och att en del resurser bör satsas på det. Han förklarade att han är öppen för användningen av nya läkemedel, så länge de är säkra. 

Efteråt fick han hård kritik av flera svenska EU-parlamentariker för att vara för slipad. Cecilia Wikström (FP) som tidigare kallat Tonio Borg för en dinosaurie kallade utfrågningen ”ett sång- och dansnummer av sällan skådat slag”. ”Detta är ju hycklarnas afton! Tonio Borg kommer ut som människorättskämpe som slåss för abort- och HBT-rättigheter!” skrev Marita Ulvskog (S) på Twitter. 

Nu kommer de politiska grupperna att var för sig ta ställning till Tonio Borg som ny hälsokommissionär och under nästa vecka kommer en omröstning att hållas i EU-parlamentet.