Annons
Nytt grepp ska sätta fokus på allas rätt till läkemedel
Några av de specialdesignade smyckena i installationen.

Nytt grepp ska sätta fokus på allas rätt till läkemedel

Läkare utan gränser lyfter fattigas rätt till livräddande medicin med hjälp av nydesignade smycken.

5 nov 2019, kl 14:30
0

För 20 år sedan tilldelades Läkare utan gränser Nobels fredspris. Prispengarna användes till att starta den så kallade Accesskampanjen för allas rätt till livsviktiga läkemedel. Under parollen ”medicin ska inte vara en lyxvara” har organisationen sedan dess arbetat för att förbättra tillgången till läkemedel, vaccin och diagnosverktyg för fattiga och utsatta människor i hela världen.

Läkemedelsvärlden har bland annat rapporterat om Läkare utan gränsers aktioner mot höga priser på hepatit C-läkemedel och ojämlik tillgång till vacciner för världens barn.

I samband med 20-årsjubiléet av fredspriset och kampanjstarten konstaterar organisationen nu att höga läkemedelspriser fortfarande hindrar miljontals människor från att få tillgång till livsavgörande behandling.

Ett aktuellt exempel som lyfts fram är de nya tuberkulosläkemedlen delamanid och bedakilin. Båda preparaten har visat sig mycket effektiva för att behandla antibiotikaresistent tuberkulos, som utgör ett växande hälsohot i många länder. Men omkring 90 procent av de tuberkulospatienter som behöver de nya medicinerna har fortfarande inte tillgång till dem, till stor del på grund av preparatens höga pris, framhåller Läkare utan gränser.

För att rikta strålkastarljus på situationen prövar organisationen nu ett annorlunda grepp. Tidigare studenter vid Beckmans designhögskola fick i uppdrag att gestalta den bristande läkemedelstillgången visuellt.

– Vi ville hitta ett kreativt sätt att förmedla att höga läkemedelspriser fortfarande hindrar miljontals människor från att få tillgång till livsavgörande behandling, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Resultatet blev en smyckekollektion, bestående av två halsband, tre par örhängen, ett hårspänne och en ring, samtliga gjutna i tenn och i form av läkemedel. Smyckena har tagits fram av Julia Jondell, Mira Bergh Edenborg, Matilda Ström Ellow och Kourosh Hekmatara.

Smyckena visas nu upp i en installation på Nobelprismuséet i Stockholm till och med 1 december.

– Genom installationen vill vi öka förståelsen kring hur orättvis den medicinska marknaden är. Vinster sätts framför folkhälsa, vilket gör att preparat mot lindrigare åkommor i den rikare delen av världen prioriteras över livräddande medicin mot sjukdomar som framför allt drabbar fattiga. Vi hoppas att vår installation ska få människor att vilja engagera sig för att förändra den här orättvisan, säger Oliver Schultz.