Annons
Nytt förslag: Fler ska få förskriva Naloxon

Nytt förslag: Fler ska få förskriva Naloxon

För att öka tillgängligheten föreslås bland annat att sjuksköterskor ska kunna förskriva opioid-motmedlet.

10 jan 2018, kl 17:15
0

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har utrett hur fler missbrukare ska kunna få tillgång till Naloxon.

Myndigheterna föreslår tre åtgärder som innebär att sjuksköterskor ska får rätt att skriva ut naloxonläkemedel, att dessa läkemedel ska kunna lämnas ut direkt vid förskrivningstillfället och att räddningstjänsten får möjlighet att ge naloxonläkemedel i väntan på ambulans.

I dag kan dessa läkemedel endast förskrivas av läkare och endast i undantagsfall lämnas ut i samband med förskrivningen.

– Vi har samrått med bland annat företrädare för Kriminalvården och beroendevården. Många gånger finns det inte läkare på plats inom verksamheterna utan man är bemannade med sjuksköterskor. Därför är det rimligt att utöka förskrivningsrätten till att omfatta även dem, säger Carola Bardage, forskare Läkemedel i användning på Läkemedelsverket.

Om den utökade förskrivningsrätten kommer att gälla alla sjuksköterskor eller bara de som arbetar inom nämnda verksamheter återstår att se.

Syftet med de nya förslagen är att minska de drogrelaterade dödsfallen. Den senaste statistiken från Socialstyrelsen visar att fler än 900 personer dog av läkemedels- och narkotikarelaterade orsaker 2015.

Vilken effekt den ökade tillgängligheten till Naloxon kommer att få är dock svår att mäta, enligt Carola Bardage.

– Det är svårt att veta hur många som kan vara i behov av Naloxon och det finns dessutom ett stort mörkertal. Det vi vet är att det är ett effektivt läkemedel och en stark antidot mot opioider, men vilken effekt en ökad tillgänglighet har på den narkotikarelaterade dödligheten är svårare att påvisa.

Det har tidigare diskuterats om även personer utanför hälso- och sjukvården, som till exempel socialarbetare, ska kunna ge Naloxon vid behov. Någon sådan tredjepartsförskrivning tas dock inte upp i den nu presenterade rapporten.

Rapporten är skickad på remiss och Carola Bardage bedömer att de föreslagna ändringarna kan vara på plats i mars.