Frågetecken kring läkemedelsrenare

Frågetecken kring läkemedelsrenare

Studieresultat som bevisar effekten av toalettblocket Pcure som säljs på Apoteket AB har inte redovisats.

10 jan 2018, kl 10:56
0

Förra veckan lanserade Apoteket AB en ny produkt, Pcure home, ett enzymblock som sätts på insidan av toaletten och som sägs rena toalettvattnet från läkemedelsrester. Men nu finns frågetecken kring om produkten fungerar såsom det utlovas i marknadsföringen.

Läkemedelsvärlden.se har vid flera tillfällen sökt företaget bakom Pcure och bett att få ta del av vetenskapliga resultat som bevisar dess effekt, men utan framgång. Inte heller på företagets hemsida finns några hänvisningar till vetenskapliga studier.

Redan i oktober ställdes en fråga på Apotekets kundforum på hemsidan om vad det finns för bevis för att produkten faktiskt fungerar. Apoteket svarade att tester i verklig och simulerad miljö bevisat effekten. “Vi vet att Pcure har en reningsgrad på 60-80% av samtliga läkemedelsrester. Siffrorna bygger på verkliga provresultat och analysdata”, skrev Kundservice, men hänvisade inte till några konkreta studier.

Efter lanseringen i januari efterfrågade två ytterligare konsumenter analysdata som kunde bevisa Pcures effekt. Kundservice svarade då med att hänvisa till företaget, eftersom Apoteket enligt Kundservice inte får lämna ut information från tillverkare. Efter det stängdes tråden på kundforumet för fler inlägg.

Företaget, som heter Pharem Biotech och är ett Södertäljebaserat biotechföretag grundat i Uppsala, har på sin hemsida inga hänvisningar till vetenskapliga studier. Det står att Pcure renar vattnet från en rad substanser, som antibiotika, cytostatika, antiinflammatoriska, smärtlindrare, p-piller och ”många fler”.

Av ett pressmeddelande från augusti 2016 framgår att ett testprojekt skulle inledas på Akademiska sjukhuset i Uppsala, då blocken skulle testas på tio toaletter under cirka två månader. Sjukhuset var då först i världen med att testa metoden i en verklig miljö. Resultaten planerades att redovisas i en vetenskaplig artikel, enligt pressmeddelandet.

Men några vetenskapliga artiklar har alltså inte redovisats till Läkemedelsvärlden.se eller Apoteket AB:s kundforum. Företagets vd, som Läkemedelsvärlden.se talade med under tisdagen, lovade att återkomma med information om studier som gjorts. Men efter det har redaktionen inte fått någon mer information trots upprepade kontaktförsök.