Adhd-medel vanligare som drog

Adhd-medel vanligare som drog

De adhd-läkemedel av sorten metylfenidat som förekommer på den illegala drogmarknaden har ofta förskrivits i den svenska sjukvården.

9 jan 2018, kl 14:52
0

Det vanligaste adhd-läkemedlet metylfenidat har blivit allt vanligare på den illegala drogmarknaden. Det framgår av en rapport från Socialstyrelsen. De senaste åren har den svenska polisen beslagtagit cirka 7 000 tabletter metylfenidat per år, jämfört med runt 150 tabletter år 2 000.

I sin rapport har Socialstyrelsen tittat närmare på varifrån de illegala läkemedlen kommer. Av den femtedel av läkemedlen som gick att spåra kom majoriteten från den svenska sjukvården.

Under åren har förskrivningen av adhd-läkemedel ökat kraftigt och under 2016 hämtade omkring 50 000 vuxna ut något adhd-läkemedel, där metylfenidat var det vanligaste, enligt Socialstyrelsens siffror.

Rapporten visar också att ungefär 15 000 av de vuxna, cirka 30 procent, som fick metylfenidat utskrivet under 2015 samtidigt fick flera andra narkotiska preparat utskrivna, som ångestdämpande läkemedel, opioider och bensodiazepiner. Vidare visar rapporten att många fått sina narkotikaklassade läkemedel utskrivna av flera av varandra oberoende läkare på olika vårdcentraler – ibland av upp till fyra olika förskrivare.

Socialstyrelsen uppmanar nu sjukvården att vara mer uppmärksam på eventuellt missbruk av metylfenidat.

– Det är exempelvis viktigt att förskrivning sker under kontrollerade former och att sjukvården har fastställda rutiner för att löpande utvärdera varje patients behandling, säger Daniel Svensson, projektledare för rapporten, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen poängterar dock att rätt använt är metylfenidat ett effektivt och säkert läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng