Annons

Nytt drag från GSK – sänker priset på Cervarix

GSK sänker priset på sitt HPV-vaccin kraftigt. Tanken är att landstingen i väntan på att upphandlingen blir klar ska rekommendera Cervarix till de flickor som vaccinerar sig inom högkostnadsskyddet.

6 apr 2011, kl 11:30
0

Priset för Cervarix på recept sänks från 2 862 kronor till 1 747 kronor för de tre sprutorna. Betydligt lägre pris än Gardasil. GSK har anmält prissänkningen till TLV och inom några veckor räknar företaget med att det lägre priset ska börja gälla.
För den enskilde patienten behöver prissänkningen inte betyda så mycket, eftersom högkostnadsskyddet innebär att kostnaden över 1 800 kronor betalas av landstingen.

Men för landstingen
som betalar den överskjutande delen till företaget kan det förstås handla om betydande belopp.
? Vi ställer vårt hopp till läkemedelsenheterna, det har ju hänt tidigare att de så att säga pekat med hela handen och rekommenderat en behandling, framför en annan, säger Johan Thor på GSK.
Med ett kraftigt reducerat pris på vaccin via recept hoppas GSK att landstingen nu aktivt ska gå ut och rekommendera vaccinering med Cervarix. Det var det vaccin som landstingen valde i upphandlingen men som Kammarätten beslutat måste göras om.

Den nationella
vaccineringen i vaccinationsprogrammet kan tidigast komma igång i höst. Om det blir en ny nationell upphandling kommer att bestämmas den närmaste tiden.