Nyfödda till mödrar som ätit SSRI visade rubbningar i beteendet

Nyfödda vars mödrar under graviditeten ätit antidepressiva läkemedel visade under de första timmarna efter förlossningen en annan neuroaktivitet än nyfödda vars mödrar inte ätit medicinerna. Resultaten från studien publiceras i februarinumret av Pediatrics.

3 feb 2004, kl 14:12
0

I en studie publicerad i februarinumret av Pediatrics redovisar två forskare en studie där man jämfört en grupp nyfödda vars mödrar ätit SSRI-läkemedel med mödrar som inte gjort det. I varje grupp ingick 17 nyfödda.
Det är alltså en liten studie, men det är en av de första i sitt slag.

Tidigare studier har inte visat på några effekter på barnen, enligt forskarna. Men få har tidigare tittat på möjliga skillnader neuroaktivitet.

I den här studien som pågick medan barnen var mellan 14 och 39 timmar noterades bland annat att barn till mödrar som ätit antidepressiva hade signifikant ökad tremor. De barnen visade också mindre variationer i hjärtrytm och färre variationer i sitt beteende. SSRI-barnen uppvisade också en annan sömnrytm än de andra barnen.

Enligt forskarna är detta de första systematiska bevisen för att exponering av SSRI-preparat i moderlivet påverkar neuroaktiviteten bland annars fullgångna och friska nyfödda.

Om exponeringen har någon betydelse för barnen när de blir äldre säger den här studien inget om, påpekar forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng