Nya riktlinjer för hjärtsjukvård

I dag presenterades remissupplagan av Socialstyrelsens riktlinjer för hjärtsjukvård. De nya riktlinjerna innehåller beslutsstöd för prioriteringar med rangordning i en 10-gradig skala. Vidare redovisas vetenskapliga bevis för effekt och kostnadseffektivitet.

9 maj 2003, kl 13:04
0

Den första remissversionen av Socialstyrelsens riktlinjer för hjärtsjukvård presenterades idag på Svenskt Kardiovaskulärt Vårmöte på Älvsjömässan i Stockholm. Samtidigt publicerades dokumentet på Socialstyrelsens hemsida. Riktlinjerna innehåller beslutsstöd för prioriteringar som baseras på riksdagsbeslutet om prioriteringar i hälso- och sjukvården.

Ett nittiotal svenska experter har deltagit i arbetet och slutsatserna är rangordnade i en skala från 1 till 10, där siffran 1 anger kombinationer av sjukdomstillstånd och åtgärder som bör ha högst prioritet och siffran 10 kombinationer som bör ha lägst prioritet. Nytt i detta och kommande riktlinjedokument är även att de vetenskapliga bevisen för effekt och kostnadseffektivitet redovisas systematiskt.

Syftet med Socialstyrelsen riktlinjer är att vara ett beslutsstöd för dem som ansvarar för prioriteringar inom verksamheter eller sjukdomsgrupper på regional och lokal nivå. Därmed kan Socialstyrelsen bidra till att patienter eller grupper av patienter som har störst behov och nytta av vården får tillgång till den.

-Att rangordna slutsatserna om prioriteringar har varit ett mödosamt men värdefullt arbete, säger Christina Kärvinge, ansvarig för riktlinjearbetet inom hälso- och sjukvårdsområdet, i ett pressmeddelande.

– Socialstyrelsen har inte mandat att ange någon miniminivå för vilken sjukvård huvudmännen ska tillhandahålla, utan det är sjukvårdshuvudmännen som har att besluta om prioriteringar. I de frågorna är riktlinjernas faktaunderlag ett viktigt stöd, säger Bo Lindblom, tf överdirektör vid Socialstyrelsen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng