Ny typ av influensavaccin godkänt

Vaccinet Idflu är det första godkända influensavaccinet som injiceras i
huden. Efter en utvärdering av läkemedelsverket anses det likvärdigt
med redan godkända konventionella intramuskulära influensavacciner.

27 apr 2009, kl 17:36
0

Influensavaccinet Idflu godkändes i februari genom den centrala proceduren. Nu har Läkemedelsverket gjort en värdering av vaccinet och bedömer att det är lika effektivt som vanliga intramuskulära influensavacciner.

Idflu, som marknadsförs av Sanofi Pasteur, är baserat på inaktiverat spjälkat virus som odlats i hönsägg. Vaccinet finns i två varianter, ett som innehåller 9 µg hemagglutinin (HA)/dos och stam (totalt 27 µg HA) godkänt för åldersgruppen 18?59 år och ett som innehåller 15 µg HA/dos och stam (totalt 45 µg HA), godkänt för vuxna som är 60 år och äldre. Vaccinet innehåller liksom övriga vacciner mot influensa, tre virusstammar (två influensa A och en influensa B), och uppdateras årligen enligt WHOs rekommendationer.  

Läkemedelsverket skriver att det nya preparatet kan vara ett alternativ när det inte är lämpligt att injicera direkt i muskelvävnad. Biverkningarna var varken fler eller färre med det nya vaccinet jämfört med befintliga. Idflu är godkänt för att ges till vuxna i förebyggande syfte och är särskilt avsett för personer som löper ökad risk för att drabbas av influensarelaterade komplikationer.

Idflu tros inte, liksom andra befintliga influensavaccin, ha effekt mot den aktuella svininfluensan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng