Annons

Restriktioner för SSRI gav inte färre självmord

Skärpta regler för förskrivning av antidepressiva till unga ledde inte
till att färre tog livet av sig. Det visar en brittisk studie som
undersökt sambandet sedan restriktioner för behandling med SSRI
infördes.

28 apr 2009, kl 12:30
0

Annons

Efter att rapporter kommit om att ungdomar som behandlas med antidepressiva av typen SSRI i högre utsträckning än andra begick självmord, infördes restriktioner för behandlingen i flertalet länder. Sedan år 2003 har myndigheterna i Storbritannien inte rekommenderat förskrivning av SSRI till barn och ungdomar under 18 år med undantag av flouxetin. Sedan dess har förskrivningen av SSRI minskat med 50 procent i åldersgruppen.

Men när forskare från University of Bristol tittade på självmordsfrekvensen visar statistiken att den inte har sjunkit sedan de nya rekommendationerna infördes.  I sin studie, som publicerats i Pharmacoepidemiology & Drug Safety, har de tittat på siffror över antalet självmord bland 15 till 19-åringar i 22 länder mellan 1990 till 2006. I sin sammanställning kunde de inte se någon förändring i självmordsstatistiken sedan restriktionerna infördes.

Studiens ledare Ben Wheeler säger till BBC att hypotesen var att de skulle se en minskning av självmord. Han säger också att amerikanska och kanadensiska studier har pekat på att självmordsfrekvensen istället har ökat. Detta har förklarats med att ungdomar som mår dåligt inte har fått den läkemedelsbehandling som de behövt.