Svininfluensan gynnar industrin

WHO har idag höjt beredskapen för en pandemi till nivå fyra på en
sexgradig skala. När världen rustar för ett utbrott ser
läkemedelsproducenterna hur deras aktier stiger i värde.

28 apr 2009, kl 14:04
0

Antalet rapporterade fall i den så kallade svininfluensan orsakat av viruset H1N1 stiger. I Mexiko uppges antalet dödsfall som misstänks ha orsakats av viruset nu vara omkring 150 enligt landets myndigheter. Antalet bekräftade fall är än så länge bara sju eftersom utrustning för att snabbt kunna göra de analyser som krävs saknas. Under måndagskvällen höjde Världshälsoorganisationen sin pandemiberedskap från nivå tre till fyra på en sexgradig skala.

Samtidigt som den höjda nivån ökar oron världen över förväntas produktionen av antivirala läkemedel som Tamiflu och Relenza att öka vilket har fått företagens aktier att ta ett skutt uppåt på börserna. Förhoppningarna på en ökad försäljning för Glaxosmithkline som gör Relenza (zanamivir) och Roche som tillverkar Tamiflu (oseltamivir) är stora sedan de visat sig att H1N1 verkar vara känslig för preparaten.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett klartecken för förskrivning av både dessa utanför godkänd indikation. Bland annat får Tamiflu nu ges till barn under ett år och läkare har fått tillstånd att ge en högre dos till barn över ett år än vad som är rekommenderat.

Enligt uppgifter från Gsk har de hittills försett Mexikanska myndigheter med 100 000 förpackningar av Relenza och Roche har meddelat att de har 3 miljoner doser av Tamiflu redo att användas efter beslut från WHO.

Men företagen meddelar att det kommer att ta tid att få fabrikerna att gå på högvarv. Roche har till exempel nyligen dragit ner på tillvekningen eftersom den influensatyp som dominerat den gångna säsongen inte ansetts vara känslig mot oseltamivir.

Den höjda nivån innebär också att företagen som har licens för att börja producera vaccin förbereder sig för att starta en produktion så fort de får tillgång till virusmaterial och när WHO ger signal om det.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng