Ny standard för svensk läkemedelsinformation

Sveriges samtliga landsting och regioner har enat sig i frågan om vilken information som ska användas som stöd vid läkemedelsförskrivning. Det möjliggör nationell tillgång till oberoende kvalitetsgranskad information och förskrivningsstöd.

20 feb 2004, kl 12:41
0

Annons

I en snar framtid ska Sil, Svensk informationsdatabas för läkemedel (www.swedrug.se), ligga till grund för all information vid förskrivning av läkemedel i landstingens och regionernas regi.

? Landstingen har äntligen enats och inser att man måste göra något åt informationen till förskrivare, säger Björn Johansson, apotekare i Hallands läns läkemedelskommitté.

? Sil ska samla källorna under ett tak och kvalitetsgranska dem, säger Lennart Hellqvist, planeringsdirektör vid Landstinget i Värmland.

På plats till hösten

I botten ska det finnas en basversion med varuregister och priser, en grund-Sil. Allt eftersom ska fler och bättre källor byggas till. Målet på sikt är att Sil ska innehålla aktuella priser som uppdateras dagligen, preparatrekommendationer från läkemedelskommittéerna, biverkningsrapportering, interaktioner, varningar vid graviditet och amning samt länkar till Fass, lokala vårdprogram, rekommendationslistor och tyngre fördjupningsdokument.

Sil kommer enbart att finansieras av landstingen baserat på antalet invånare. Initialt finns en projektbudget på 12,5 miljoner kronor och en årlig driftsbudget landar på cirka 10 miljoner kronor per år vilket täcker personalkostnader för fem personer och teknik.

Hösten 2004 ska databasen vara på plats och om 1-2 år bör grund-Sil finnas i alla stora journalsystem, spår Björn Johansson.

? Sil är också en förutsättning för att utveckla nationella förskrivningsstöd, säger Lennart Hellqvist, som menar att det nu måste gå snabbt så att inte finansiärerna, landstingen, tröttnar.

? Tio år får det inte ta, hellre runt två år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng