Annons

Var femte astmatiker överkänslig mot ASA

Astmatiker som behöver smärtstillande läkemedel bör använda paracetatmol istället för ASA. Överkänslighet mot ASA är så hög som 21 procent, enligt en studie i dagens BMJ.

20 feb 2004, kl 12:21
0

Annons

Det är känt att astmatiker kan vara överkänsliga mot acetylsalicylsyra, ASA. Tidigare analyser pekar på att runt tio procent av astmatikerna skulle vara överkänsliga. Men enligt en ny metaanalys som publiceras i dagens BMJ är den siffran snarare uppemot 20 procent.

66 artiklar valdes ut. Av dessa var bara 21 av tillräckligt hög kvalitet för att inkluderas. Primär effektparameter var huruvida ASA startade ett astmatiskt anfall, definierat som en tjugoprocentig minskning av FEV inom tre till fyra timmar efter intagande av ASA.

Den poolade incidensen av astma var 21 procent för vuxna och fem procent för barn. Incidensen i studierna var generellt högre för provokationstest (intag av ASA) och lägre om patienten enbart hade fått besvara ett frågeformulär om sin astma.

Studien visar också att patienterna även var överkänsliga mot andra NSAID-preparat, så kallad korssensitivitet. Den var 98 procent mot ibuprofen, 100 procent mot naproxen och 93 procent mot diklofenak. Däremot var överkänsligheten mot paracetatmol så låg som sju procent.

Författarna medger att analysen är begränsad i son omfattning, men menar ändå att den är av stort värde. De tycker att astmatiker ska välja paracetatmol i första hand. Om ASA eller något annat NSAID måste användas bör läkaren först göra ett provokationstest för säkerhets skull.

De nya cox 2-specifika hämmarna är inte inkluderade i studien. Författarna menar att de kan vara säkrare än NSAID och ASA men att det behövs mer erfarenhet av dessa preparat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng