Ny kunskap om Helicobacter pylori ger hopp om vaccin

I en avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg presenteras resultat om magsårsbakterien Helicobacter pylori som visar att en speciell typ av vita blodkroppar med förmåga att bromsa immunförsvaret har betydelse för infektionsförloppet.

7 apr 2004, kl 12:58
0

Annons

Det har hittills varit oklart varför immunförsvaret inte kan bekämpa Helicobacter pylori-infektion på ett effektivt sätt. Nya forskningsresultat, som redovisas i en avhandling av Anna Lundgren, tyder på att Helicobacter pylori-bakterien aktiverar en särskild sorts T-celler som bromsar kroppens immunförsvar.
Anna Lundgren och medarbetare har visat att det finns både aktiverande och bromsande T-celler hos personer som bär på infektionen.
I de nya studierna hittades en större andel bromsande T-celler i slemhinnan hos personer med Helicobacter pylori-infektion än hos ickeinfekterade kontrollpersoner. De bromsande T-cellerna är troligen viktiga för att förhindra att immunförsvaret blir så starkt att det direkt orsakar vävnadsskador. Men de bromsande cellerna kan samtidigt bidra till att immunförsvaret inte klarar av att effektivt bekämpa bakterierna och att infektionen därför blir kronisk.
De nya kunskaperna om balansen mellan bromsande och aktiverade T-celler i immunförsvaret underlättar utvecklingen av ett vaccin mot magsår och magsäckscancer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng