Annons

Ny kolesterolsänkare snart på marknaden

Innan årets slut kan en ny kolesterolsänkare vara ute på marknaden. Substansen heter ezetimib och ska användas i kombination med statiner.

5 apr 2002, kl 14:21
0

I slutet av förra året lämande företagen in sin registreringsansökan till det amerikanska läkemedelsverket FDA. Därmed kan det vara ute på marknaden redan under 2002.

Substansen verkar genom att hämma kolesterolabsorptionen ur tarmen. I studier har substansen getts både ensam och i kombination med statiner. Enligt de båda företagen har studierna visat att när ezetimib ges med den lägsta statindosen ger det en kolesterolsäkning som motsvarar den vid administrering av den högsta statindosen i monoterapi.

Fördelen med att kombinera två läkemedel är att mibnska risken för biverkningar genom att använda två låga doser istället för en hög.

Ansökan till FDA är på både monoterapi och tilläggsterapi med statiner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng