Regeringen har antagit en ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin som ska gälla 2014. Läkemedelsstrategins högnivågrupp har också beslutat att fyra nya områden ska prioriteras inom ramen för arbetet med strategin.
Ett av områdena som lyft fram är genomföra en förstudie för att utreda förutsättningarna för att tillhandahålla ett nationellt ordinationsstöd för läkemedelsbehandling till barn. Birgitta Karpesjö, kommunikationschef på Apotekarsocieteten sitter med i referensgruppen för läkemedelsstrategin ser positivt på handlingsplanen.
– Vi anser att en viktig del i arbetet med strategin är att det bör finnas en nationell ordinationsdatabas. Att man börjar med barnperspektivet är bra och kan förhoppningsvis leda vidare till en mer omfattande ordinationsdatabas.
Hon menar att det är viktigt att strategin inte bara fokuserar på öppenvården.
– Många läkemedelsrelaterade fel sker i vårdens övergångar så slutenvården behöver också inkluderas. Idag rör sig patienterna i hela vårdkedjan med sina läkemedel.
Andra områden som strategins högnivågrupp prioriterar är ett fortsatt arbete med ordnat införande och uppföljning av nya läkemedel ur ett innovations- och jämlikhetsperspektiv och att minska utrymmet för oegentlig förskrivning och manipulering av särskilda recept. Dessutom vill man ha ytterligare ökat fokus på antibiotikaresistensen.
– Att man prioriterar fortsatt arbete med införande av innovationer är av stor vikt både för patietner och för hela den svenska life science-industrin.
Statssekreterare Lena Furmark är ny ordförande i högnivågruppen efter att Karin Johansson lämnade sitt uppdrag. I gruppen sitter representanter för bland annat Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, IVO, SMI, Sveriges Apoteksförening, Lif, socialdepartementet, SKL och tre landsting.