Ny cancerterapi verkningslös

En nytestad behandling mot pankreascancer från Gilead hade ingen effekt på sjukdomsutvecklingen för patienterna.

19 sep 2014, kl 11:37
0

Drygt 200 personer med tidigare obehandlad avancerad cancer i bukspottskörteln ingick i en fas ll-studie av den monoklonala antikroppen simtuzumab. Substansen testades i två olika doser och gavs i kombination med ett annat cancerpreparat, gemicitabin. Behandlingen jämfördes med en gemicitabinbehandling som gavs tillsammans med placeboinjektioner.
 
Slutmålet var att se om tiden för så kallad progressionsfri överlevnad blev förlängd, men någon sådan skillnad gick inte att se mellan grupperna.
Det nya preparatet gav dock inte fler biverkningar än placeboinjektionerna. 
 
Simtuzumab är en monoklonal antikropp som specifikt hämmar enzymet LOXL2 som får kollagenfibrer att bindas samman. Enzymet tros spela en roll vid cancerutveckling men även vid olika fibrossjukdomar. Flera andra fas två studier pågår med antikroppen som terapi mot kolorektalcancer och fibrossjukdomar i flera olika organ.
 
Resultaten presenteras närmare vid cancerkongressen ESMO den 26-30 september.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng